Member Directory

Als programmamanager van het kennisontwikkelingsprogramma ‘Naar een circulaire en klimaatneutrale samenleving’ leidt Dr. Saskia Visser die strategische onderzoeksagenda voor Wageningen University & Research. Saskia faciliteert geïntegreerde kennisontwikkeling binnen WUR en zorgt voor multidisciplinaire bouwstenen die gebruikt kunnen worden om de transitie naar een circulaire bio-economie te faciliteren.

Verder bouwt Saskia aan samenwerkingsverbanden die gezamenlijk zoeken naar circulaire en klimaatneutrale oplossingen die bijdragen aan de realisatie van de SDG's. In haar onderzoek integreert Saskia fysiek procesmatig onderzoek met sociaal leren en participatieve beleidsontwikkeling. Ze maakt gebruik van de theorie van transitiemanagement om te verzekeren dat wetenschappelijk onderzoek leidt tot grootschalige implementatie van circulaire en klimaatneutrale oplossingen.

Saskia werkt aan onderwerpen als circulaire landbouw, duurzame voedselproductie, Climate Smart Soil & Land Management en Fossil Free productiesystemen. Ze is momenteel co-coördinator van het ambitieuze European Joint Program on Agricultural Soils under climate Change.

Ik ben sinds 1997 onderzoeker bij Wageningen University & Research. Ik hou me vooral bezig met natuurlijke stoffen uit planten die kleur, geur en smaak, gezondheid en stevigheid geven, bijvoorbeeld aan bloemen, knollen of fruit. Ik ben geboeid door de vraag hoe planten die stoffen aanmaken. Waarom is de ene bloem roze, de andere paars en weer een andere geel? Waarom smaakt een framboos naar frambozen? Waarom is de ene tomaat lekkerder dan de ander? Je kunt die vraag op verschillende manieren benaderen. Als moleculair bioloog en biochemicus wil ik weten waarmee het maken van die stoffen begint, hoe die stoffen in een aantal stappen opgebouwd worden, welke enzymen de plant daarvoor gebruikt, en hoe die enzymen geregeld worden, zodat bijvoorbeeld de ene tomaat lekkerder is dan de andere. Als ik denk dat ik weet hoe het zit ga ik testen of ik het goed begrepen heb: ik ga bijvoorbeeld kijken of het me lukt om dankzij enzymen een paarse kleur te maken op plaatsen waar het bij die plant in de natuur nog niet voorkomt. Zo kan ik onderzoeken wat er gebeurt met een plant als hij paars wordt. Leeft hij langer? krijgt hij een andere vorm? komen er vlinders op af? enzovoort. Met deze kennis hoop ik beter te begrijpen hoe mooi planten in elkaar steken.
Naast deze belangstelling voor fundamentele vraagstukken heb ik veel ervaring met toegepast onderzoek, en werk ik vaak en graag samen met bedrijven. Het is leuk als je kennis op verrassende manieren kunt gebruiken, bijvoorbeeld om grondstoffen voor plastic op een andere, meer duurzame manier te maken, en daarmee te zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van aardolie of gas. De plant heeft de toekomst!

Ik ben al mijn hele carriere actief als (voedsel)fermentatie-deskundige. Nu gebruik ik deze kennis om samen met de industrie (Chemie, Levensmiddelen, Cosmetica, Verzorgingsmiddelen) allerlei oplossingen en producten te ontwikkelen op basis van natuurlijk-voorkomende fermentatie-processen.

Dr Ingrid van der Meer behaalde een PhD in plantaardige moleculaire genetica (Vrije Universiteit, Amsterdam) en heeft daarnaast ongeveer 25 jaar onderzoekservaring. Ze begeleidde onderzoeksprojecten over genetische regulering en wijziging van planten primaire en secundaire pathways zoals fenyl propanoïde-, fructan-, aminozuur- en organische zuurbiosynthese. Ze leidt momenteel het BU Bioscience, Wageningen Plant Research (DRIVE4EU). Onderzoek in de BU Bioscience focust zich op het verwerven van kennis over plantgenetische, metabolische en fysiologische processen. Er wordt uitgebreid gebruik gemaakt van state-of-the-art gereedschappen op het gebied van genomics, proteomics, metabolomics en bioinformatica.
Dr. van der Meer is coördinator van het Wageningen UR-consortium over de ontwikkeling van eendenkroos als nieuwe eiwitbron. Zij coördineert ook een groot EU FP7 consortium over nieuwe natuurlijke rubberbronnen. Een van haar onderzoeksthema's is het aanpassen van planten voor de productie van chemicaliën en materialen die in een biobased economy moeten worden toegepast.

Ik ben bijna 25 jaar werkzaam op het gebied van biobased producten. In het begin lag mijn focus voornamelijk op biologische afbreekbaarheid en ben ik in 1997 gepromoveerd op het proefschrift ‘Structure-Biodegradability relationships of polymeric materials’. Vervolgens is mijn werkveld uitgebreid met het uitvoeren en managen van multidisciplinaire onderzoeksprojecten op gebied van bio-afbreekbare en/of biobased materialen en producten. Bijvoorbeeld t.b.v. de ontwikkeling van een brede range van biobased producten (zoals super-absorberende polymeren, zelf-assemblerende materialen, agrotextielen) en ter ondersteuning van normontwikkeling (zoals meetmethoden voor de afbreekbaarheid van verpakkingen en voor het biobased gehalte van producten).

Mijn naam is Richard Gosselink en ik heb een chemie achtergrond. Ik ben 25 jaar werkzaam in het onderzoeksgebied bioraffinage en lignine valorisatie. Op het laatste onderwerp heb ik mijn promotie onderzoek gebaseerd. Naast het scheiden van lignocellulose in de hoofdcomponenten cellulose, hemicellulose en lignine kijken we in ons onderzoek ook naar de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor deze stoffen. Lignine kan onder meer worden toegepast in bio-asfalt, brandadditief, composieten, lijmstoffen en voor de productie van bio-aromaten.

Nadat hij in 1998 afstudeerde van zijn studie Milieueconomie in Wageningen, werkte Christiaan Bolck bij een bedrijf aan de ontwikkeling van plantaardige grondstoffen voor producten. Sinds 2002 is hij in dienst bij Wageningen Food & Biobased Reasearch (WFBR), waar hij zich bezighoudt met product- en marktontwikkeling van hernieuwbare materialen, zoals plastics, papier, pulp en bouwmaterialen. “Voor duurzame productie is hergebruik heel belangrijk. Zowel de economische aspecten als de technologie die ons in staat stelt nieuwe dingen te creëren en oplossingen te ontwikkelen, spreken me erg aan.”

Communicatieadviseur bij AFSG; focus op biobased research. Ruim 5 jaar ervaring als (senior) communicatieadviseur, focus op diverse thema's duurzame samenleving (energie, vervoer, voeding, biobased economy).

René Wijffels is hoogleraar Bioprocess Engineering aan Wageningen University & Research, in Nederland. We onderwijzen en doen onderzoek op het gebied van de biobased economie. Onze activiteiten omvatten biobased onderzoeksprojecten onder publiek-private partnerschappen zoals BE-Basic (http://www.be-basic.org/) en AlgaePARC (www.AlgaePARC.com), een groot programma op het gebied van Microalgen als voedingsmiddel voor biobased producten. Het AlgaePARC programma is ontwikkeld door onze groep en bestaat uit grote publiek-private partnerschappen zoals AlgaePARC pilootfaciliteiten voor de productie van algen, AlgaePARC-bioraffinaderij en 5 EU-projecten waarin de volledige productieketen is ontwikkeld. We hebben een R & D ontwikkeld in een stappenplan voor 15 jaar om de kloof tussen basisonderzoek en commerciële toepassingen van algenproducten in een biobased economie te overbruggen.