Member Directory

Dr Ingrid van der Meer behaalde een PhD in plantaardige moleculaire genetica (Vrije Universiteit, Amsterdam) en heeft daarnaast ongeveer 25 jaar onderzoekservaring. Ze begeleidde onderzoeksprojecten over genetische regulering en wijziging van planten primaire en secundaire pathways zoals fenyl propanoïde-, fructan-, aminozuur- en organische zuurbiosynthese. Ze leidt momenteel het BU Bioscience, Wageningen Plant Research (DRIVE4EU). Onderzoek in de BU Bioscience focust zich op het verwerven van kennis over plantgenetische, metabolische en fysiologische processen. Er wordt uitgebreid gebruik gemaakt van state-of-the-art gereedschappen op het gebied van genomics, proteomics, metabolomics en bioinformatica.
Dr. van der Meer is coördinator van het Wageningen UR-consortium over de ontwikkeling van eendenkroos als nieuwe eiwitbron. Zij coördineert ook een groot EU FP7 consortium over nieuwe natuurlijke rubberbronnen. Een van haar onderzoeksthema's is het aanpassen van planten voor de productie van chemicaliën en materialen die in een biobased economy moeten worden toegepast.

Ik ben bijna 25 jaar werkzaam op het gebied van biobased producten. In het begin lag mijn focus voornamelijk op biologische afbreekbaarheid en ben ik in 1997 gepromoveerd op het proefschrift ‘Structure-Biodegradability relationships of polymeric materials’. Vervolgens is mijn werkveld uitgebreid met het uitvoeren en managen van multidisciplinaire onderzoeksprojecten op gebied van bio-afbreekbare en/of biobased materialen en producten. Bijvoorbeeld t.b.v. de ontwikkeling van een brede range van biobased producten (zoals super-absorberende polymeren, zelf-assemblerende materialen, agrotextielen) en ter ondersteuning van normontwikkeling (zoals meetmethoden voor de afbreekbaarheid van verpakkingen en voor het biobased gehalte van producten).

Mijn naam is Richard Gosselink en ik heb een chemie achtergrond. Ik ben 25 jaar werkzaam in het onderzoeksgebied bioraffinage en lignine valorisatie. Op het laatste onderwerp heb ik mijn promotie onderzoek gebaseerd. Naast het scheiden van lignocellulose in de hoofdcomponenten cellulose, hemicellulose en lignine kijken we in ons onderzoek ook naar de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor deze stoffen. Lignine kan onder meer worden toegepast in bio-asfalt, brandadditief, composieten, lijmstoffen en voor de productie van bio-aromaten.

Nadat hij in 1998 afstudeerde van zijn studie Milieueconomie in Wageningen, werkte Christiaan Bolck bij een bedrijf aan de ontwikkeling van plantaardige grondstoffen voor producten. Sinds 2002 is hij in dienst bij Wageningen Food & Biobased Reasearch (WFBR), waar hij zich bezighoudt met product- en marktontwikkeling van hernieuwbare materialen, zoals plastics, papier, pulp en bouwmaterialen. “Voor duurzame productie is hergebruik heel belangrijk. Zowel de economische aspecten als de technologie die ons in staat stelt nieuwe dingen te creëren en oplossingen te ontwikkelen, spreken me erg aan.”

Communicatieadviseur bij AFSG; focus op biobased research. Ruim 5 jaar ervaring als (senior) communicatieadviseur, focus op diverse thema's duurzame samenleving (energie, vervoer, voeding, biobased economy).

René Wijffels is hoogleraar Bioprocess Engineering aan Wageningen University & Research, in Nederland. We onderwijzen en doen onderzoek op het gebied van de biobased economie. Onze activiteiten omvatten biobased onderzoeksprojecten onder publiek-private partnerschappen zoals BE-Basic (http://www.be-basic.org/) en AlgaePARC (www.AlgaePARC.com), een groot programma op het gebied van Microalgen als voedingsmiddel voor biobased producten. Het AlgaePARC programma is ontwikkeld door onze groep en bestaat uit grote publiek-private partnerschappen zoals AlgaePARC pilootfaciliteiten voor de productie van algen, AlgaePARC-bioraffinaderij en 5 EU-projecten waarin de volledige productieketen is ontwikkeld. We hebben een R & D ontwikkeld in een stappenplan voor 15 jaar om de kloof tussen basisonderzoek en commerciële toepassingen van algenproducten in een biobased economie te overbruggen.

Dit account modereert de blogs van Wageningen University & Research.